Hiljadu nijansi ostrva Brač

 

U mekom plavetnilu mora i neba Brač priča svoje priče, o maslinama i kamenu, strmim vinogradima koji se pružaju do obale, večnom zelenilu borovih šuma, manastiru skrivenom duboko u planini, o čudesnoj plaži koja menja svoj oblik. Ostrvo predivne prirode, atraktivnih plaža, opuštenog životnog stila, izvrsne gastronomske ponude, bogatog kulturnog nasleđa, ostrvo koje svakog posetioca pleni svojom lepotom.

Ostrvo Brač se nalazi u Hrvatskoj i jedno je od najlepših u Jadranskom moru. Pripada regionu srednje Dalmacije i sa svojih 395 km2 treće je po veličini od ukupno 1244 ostrva na hrvatskom primorju. Zbog svog povoljnog geografskog položaja bilo je naseljeno od davnina što potvrđuju arheološka istraživanja i ostaci odbrambenih zidina ilirskog naselja koji se na njemu nalaze. Glavne privredne grane kroz istoriju bile su ribolov, stočarstvo, poljoprivreda, trgovina, a tokom druge polovine XX veka započeo je nagli razvoj turizma. Danas turizam predstavlja najvažniju privrednu granu Brača i svrstao ga je u red najpoznatijih i najluksuznijih destinacija na Jadranu.

Sa kopnenim delom Hrvatske, Brač je povezan linijama iz Splita i Makarske, a na ostrvu se nalazi i međunarodni aerodrom.

Brač je oblikovan predivnim plažama i uvalama, a čitavo ostrvo prekriveno je šumama bora i čempresa. Ostrvo pripada najsunčanijem delu Jadrana sa oko 2600 sunčanih sati godišnje. Veliki broj sunčanih dana i plodno zemljište stvorili su idealne uslove za uzgoj grožđa i maslina od kojih se prave vrhunsko vino i maslinovo ulje. Kada se pomene maslinovo ulje, teško da će Bračani propustiti priliku da se pohvale kako je njihovo ulje najkvalitetnije u celoj Hrvatskoj i kako se na ostrvu nalazi oko 500.000 stabala maslina, više nego u celoj Istri. Maslina je oduvek bila jedno od najvrednijih bogatstava mediteranskih naroda. U mestu Škrip nalazi se muzej ulja u kojem je predstavljen tradicionalni postupak proizvodnje, skladištenja i transporta maslinovog ulja. Pored ovog, u Škripu koji je najstarije mesto na ostrvu, nalazi se i muzej Brača. Od davnina, na severnoj strani u blizini mesta Pučišća, nalazi se čuveni kamenolom iz kojeg su Bračani uzimali kamen kako bi sagradili svoje kuće. Još u doba Rimljana prepoznat je kvalitet bračkog kamena koji je korišćen u izgradnji Dioklicijanove palate u Splitu, a postao je i svetski poznat kao kamen korišćen u izgradnji Bele kuće u Vašingtonu i zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku. Umetnost klesanja kamena očuvala se do danas u klesarskoj školi u mestu Pučišća koje nazivaju grad kamena. Brač je ipak najpoznatiji po čuvenoj plaži Zlatni rat. Nalazi se na jugu ostrva u Bolu i važi za jednu od najlepših plaža u Hrvatskoj, a mnogi svetski časopisi i internet portali uvrstili su je u deset najlepših plaža u Evropi.


Prvo što ćete primetiti prilikom dolaska u Bol su stare kamene kuće sa zelenim šalonima koje krase ovo šarmantno mediteransko naselje. Bol je jedna od najlepših turističkih destinacija na Jadranu i mesto na kojem se okupljaju posetioci iz svih krajeva sveta, a posebno oni sa malo „dubljim džepom”. Upravo oni biraju Bol kao mesto u kojem mogu da usidre svoje jahte i jedrilice da bi uživali u lepotama kristalno čistog mora i specijalitetima dalmatinske kuhinje. Bol krasi predivna riva koju čine marina sa mnoštvom vezova za plovila sa jedne, i veliki broj luksuznih restorana, barova i apartmana sa druge strane. Plaža Zlatni rat udaljena je 2 km od Bola i do nje je moguće stići automobilom, taksi vozićem ili laganom šetnjom od dvadesetak minuta kroz stazu u obliku prirodnog tunela pod krošnjama borova. Tokom šetnje ovom stazom možete pronaći veliki broj suvenirnica na kojima su najzastupljeniji proizvodi od čuvenog bračkog kamena. Na putu ka Zlatnom ratu nalazi se još nekoliko manjih plaža koje vredi posetiti. 




Zbog svog neobičnog oblika i lepote plaža Zlatni rat jedan je od simbola hrvatskog turizma i motiv koji ćete najčešće videti na fotografijama koje promovišu ovu zemlju. Ime plaže je nekada bilo Dugi rat, ali je vremenom prihvaćen naziv Zlatni rat zbog njene vrednosti koja se meri sa zlatom. Nastala je akumulacijom šljunka oko podvodnog grebena koji je poput trougla isturen u more. Zlatni rat je prirodni fenomen poseban po svom obliku koji pod uticajem vetra, talasa i morskih struja menja pravac vrha na levu ili na desnu stranu. Ovakav oblik plaže je gotovo savršen. U delu bliže kopnu koji je prekriven borovom šumom, dok sa jedne strane sija sunce, sa druge je prirodna hladovina. Kada sunce pređe na drugu stranu, ponovo možete birati mesto koje vam više odgovara. U svakom trenutku ova plaža vam nudi sunce i hlad, a koju god stranu da odaberete more je kristalno čisto i prozirno. Tokom najjačih letnjih vrućina dodatno osveženje predstavlja Maestral koji duva uz obalu. Vetar je na ovoj plaži stvorio idealne uslove za jedrenje na dasci, tako da je Zlatni rat postao omiljeno mesto surfera iz celog sveta. Bol je u više navrata osvajao nagradu kao turistički pobednik Hrvatske upravo zbog ovo plaže koja ga je učinila svetski poznatom turističkom destinacijom. Zlatni rat je zakonom zaštićeno geografsko područje.

U Bolu se možete baviti raznim aktivnostima kao što su jedrenje, ronjenje, vožnja kajaka i mnogi drugi sportovi na vodi. Zbog povoljnog vetra jedrenje na dasci je izuzetno popularno i privlači profesionalce u tom sportu koji će vam svojim akrobacijama ulepšati boravak na plaži. Ako imate želju za jedrenjem, na nekoliko mesta možete iznajmiti opremu i oprobati se uz pomoć instruktora u ovom ekstremnom sportu. Ronjenje sa bocom je jedna od aktivnosti koja je dugo bila na mojoj listi želja i konačno sam imao priliku da se oprobam u tome. Zaviriti u podvodni svet bilo je nezaboravno iskustvo, kao odlazak u drugu dimenziju koju čini nepregledno prostranstvo puno života. Svima bih preporučio. Za dobru zabavu u društvu odlazak u vodeni park je savršeno mesto. To je gumeni poligon sa bezbroj prepreka koji pluta na vodi, podseća me na serijal „Ninja ratnici” koji se emitovao na televiziji. Nebitno kojeg ste uzrasta, probudiće ponovo dete u vama i pružiti vam nezaboravnu zabavu i smeh. 


Brač ne čine samo Zlatni rat i Bol, već ostrvo ima još mnogo toga da ponudi. Najbolji način da se uverim u to bilo je iznajmljivanje motornog čamca kojim smo plovili uz obalu ostrva. Bio je to predivan doživljaj i prilika da makar na jedan dan postanem „kapetan lađe” kako sam u šali govorio. Pored Zlatnog rata kriju se predivne uvale do kojih je veoma teško, a do nekih čak i nemoguće doći kopnom. Hrvatsku je u tim trenucima napustio veliki broj turista zbog novog talasa pandemije i bio je to prvi i jedini put da nam je korona virus učinio nešto dobro. Pružio nam je priliku da skoro svaka uvala do koje smo došli bude potpuno prazna i svaka plaža slobodna samo za nas.  

Nad Zlatnim ratom kao kruna uzdiže se Vidova gora, najviši vrh jadranskih ostrva sa 780 metara nadmorske visine. Sa Vidove gore pruža se izuzetan pogled na Zlatni rat, Bol i susedno ostrvo Hvar. Jedna je od nezaobilaznih destinacija za izlet prilikom posete Braču posebno ako ste ljubitelj planinarenja.

Duboko u planinama nalazi se Pustinja Blaca. Iako bismo kada čujemo naziv pomislili da se radi o suvoj zemlji prekrivenoj peskom ova pustinja nije takva. Bežeći pred Turcima sveštenici su 1551. godine osnovali manastir skriven duboko u planinama do kojeg ne vodi ni jedan put. Sam naziv pustinja potiče od stanovnika, takozvanih pustinjaka, koji su živeli u potpunoj samoći i posvetili se molitvi i duhovnom životu. Do Pustinje Blaca koja danas predstavlja muzej i dalje je moguće doći samo uskim pešačkim stazama koje vode duboko u planine.  

U mestu Nerežišća u centralnom delu ostrva nalazi se još jedan prorodni fenomen Brača, a to je jedno specifično drvo, bor. Možda u prvi mah i ne zvuči da drvo može biti fenomen posebno na ostrvu koje je obraslo borovom šumom, ali ono što ovaj jedan čini specifičnim je mesto na kojem se nalazi. Bor visine manje od dva metra raste iz krova crkve i odoleo je vremenu više od sto godina. Kako je uspeo da pronađe ono malo mrvica zemlje ispod crepa kako bi pustio korenje i koliko je truda i upornosti bilo potrebno da bi se održao na malom krovu crkve toliko dugo? Odgovor krije priroda koja uvek pronađe svoj put. Pored svega gore navedenog na Braču postoji još mnogo lepih mesta koje vredi posetiti kao što su Supetar koji je inači glavni i najveći grad ostrva, Milna, Pučišća, Sumartin i mnoga druga. 

Tokom letnjeg perioda održavaju se Bračke fjere. Fjera je kulturna manifestacija koja se slavi na dan opštine u čast njenog svetitelja zaštitnika tokom koje Bračani predstavljaju svoju tradiciju i običaje. Jedna od specifičnosti ovih manifestacija je klapsko pevanje, tradicionalni oblik pevanja u Dalmaciji. Klapa je vokalni sastav a kapella ili uz laganu pratnju istrumenata, a motivi pevanja su ljubav, vino, zemlja i more. Klapa se nalazi na spisku UNESKO nematerijalne kulturne baštine.

Interesantno je da su Bračani junaci viceva i šala kao što je kod nas u Srbiji slučaj sa Piroćancima. Često ćete čuti šale na njihov račun da su škrti, a da li je tako procenite sami kada ih upoznate.  

Brač se svakako može pohvaliti i bogatom gastronomskom ponudom koju čine različiti specijaliteti dalmatinske kuhinje. Pored klasičnih jela poput ribe, plodova mora, testenine, svežeg voća i povrća, jedan od specijaliteta je jagnjetina. Njen kvalitet je na glasu još od davnih vremena, jaganjci se hrane aromatičnim biljem sa Bračkih pašnjaka što im daje poseban ukus. Sve to možete zaliti čašom dobrog vina od kojih se izdvajaju lokalne sorte Plavac i Pošip. Ako ste u potrazi za tradicionalnim restoranom konoba Kopačina je idealno mesto, dok se od onih modernijih sa predivnim pogledom uz rivu izdvaja Vendetta by Vagabundo u Bolu.

Ono što Brač čini posebnim, pored prirodnih lepota i bogatog kulturnog nasleđa, je spektar boja koje tamo možete videti. Peščane, šljunčane i stenovite plaže, obala mora u svim mogućim nijansama plave, zelenilo borova i čempresa, vinogradi, maslinjaci i sve to u kombinaciji sa nebom koje neprekidno menja boje i stvara nezaboravne prizore. Bilo da je vedro ili oblačno, sunčano ili kišovito, svitanje ili zalazak sunca, dan ili noć, Brač će u bilo koje doba ponuditi pun spektar predivnih boja od kojih zastaje dah. Očaraće vas svim svojim nijansama.

Do nekog sledećeg teksta, nastavite putovati...

Posvećeno Andrei

Napisao Predrag Isajlov 


































Comments

Popular posts from this blog

Amsterdam pod svetlima crvenih fenjera

U zemlji gde je pesak žut, a zlato crno

Sarajevo susret kultura

Skriveno blago Bliskog istoka

Stazama Malteških vitezova

Popular posts from this blog

Stazama Malteških vitezova

Između istoka i zapada

U zemlji gde je pesak žut, a zlato crno

Amsterdam pod svetlima crvenih fenjera

Skriveno blago Bliskog istoka

Sarajevo susret kultura